środa, 29 października 2014

Dietetyczne Mini Serniczki Oreo




Lubię słodycze. Szczególnie wieczorem,  kiedy mam chwilę dla siebie, siadam przed telewizorem i czuję w sobie ten zew. Zew czekolady (ale inne słodkie też może być ;)). Zazdroszczę ludziom, którzy nie lubią słodyczy. Mam taką koleżankę co to mówi, że ze słodyczy to najbardziej lubi kiełbasę. Lody, czekolada, ciasta, mogłyby dla niej nie istnieć. Z jednej strony żal mi jej, ale z drugiej to czasem myślę, że też bym tak chciała...nie musieć ciągle staczać wewnętrznej walki - zjeść czy nie zjeść? Chociaż w przypadku moich dietetycznych Mini Serniczków, takiego dylematu nie mam. Oczywiście, że zjeść! Szczególnie że mają tylko 3.5 synsa!

Chudy nabiał jest sprzymierzeńcem każdej diety. Mając dużo białka sprawia, że czujemy się dłużej najedzeni, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu ma niską wartość kaloryczną. A przy tym jest uniwersalnym składnikiem w kuchni, może być przyrządzany zarówno na słono jak i słodko. Dlatego gdy chcę zrzucić kilogramy a przy tym mam ochotę na coś słodkiego to próbuje stworzyć kolejny sernik.
Serniczki Oreo są wyjątkowo proste, przepis na masę serową jest nawet mniej skomplikowany niż na mój Sernik Chudzielec (przepis tutaj). W przeciwieństwie do Chudzielca mają spód z ciastka, na wzór tradycyjnych serników angielskich , jednak bez dodatku roztopionego masła które jest konieczne w tradycyjnym przepisie. W przypadku mini serniczków spodem jest całe ciasteczko Oreo! Dzięki temu efekt jest nie tylko ciekawy ale wyjątkowo smaczny. Polecam!


Mini Serniczki Oreo *




Składniki:

300ml serka quark (UK) lub chudego kremowego twarogu 0%
1/4 szklanki słodzika do pieczenia (ja używam Splendy)
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko
8 ciasteczek Oreo

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik na 140stopC, połowę blaszki na muffinki wyłożyć papilotkami (z tej porcji wychodzi 6 serniczków). Na dno każdej papilotki włożyć ciasteczko Oreo. Pozostałe dwa ciasteczka pokruszyć.

W dużej misce wymieszać dokładnie serek, słodzik, esencję waniliową i jajko. Następnie dodać pokruszone ciasteczka. Gdy masa sernikowa jest gładka, należy wlać ją do formy na muffinki.

Serniczki piec przez około 20-25 minut. Masa serowa powinna być ścięta. Serniczki po ostudzeniu włożyć do lodówki przynajmniej na 4 godziny przed podaniem.

* Syns - 3,5 synsa za jeden serniczek








sobota, 18 października 2014

Pomysł na śniadanie - kasza jaglana



Cały świat oszalał na punkcie super-zdrowych produktów żywnościowych, tzw superfoods. Pisałam już tutaj kiedyś o komosie ryżowej, starożytnym ziarnie pełnym minerałów, wartości odżywczych i białka. Do superfood zalicza się również egzotyczne ziarna chia, jagody goji, czy już bardziej swojski jarmuż. Jednak świat nie poznał się jeszcze na pewnej kaszy, kaszy która bije na głowę wiele innych superfoods, a którą właśnie my Polacy, mamy okazję regularnie jeść. Ale właściwie dlaczego kasza jaglana jest uważana za taką zdrową i czym właściwie różni się od innych kaszy?


O kaszy jaglanej ostatnio dużo się pisze i mówi, więc nie zaserwuję Wam tu całego referatu :), ale wypunktuję szybko o co chodzi, aby Was przekonać do spróbowania jaglanki. Spotkałam się już z opiniami, że kasza jaglana jest niesmaczna, że ma goryczkę. Faktycznie, goryczka może się pojawić jeżeli kaszę ugotujemy nieumiejętnie, ale w tym też Wam pomogę, a nawet przekonam, że kasza jaglana jest najsmaczniejsza w wersji słodkiej na śniadanie (a przy tym Free na diecie Slimming World!).

Kasza jaglana to kasza z prosa łuskanego, która ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych:

- nie uczula
- nie zawiera glutenu
- ma właściwości zasadowe, czyli wyrównuje nadmiar kwasu w organizmie (dobra na zgagę!)
- ma właściwości antywirusowe
- pomaga usunąć śluz z naszego organizmu (pomaga przy katarach i infekcjach)
- wysoka w blonnik (pomaga przy zaparciach)
- bomba witaminowa ( głownie witaminy z grupy B, E, lecytyna, krzem)
- ma więcej soli mineralnych niż jakiekolwiek inne zboże
- zawiera białko
- zawiera antyoksydanty
-reguluje poziom cholesterolu we krwi
- jest lekkostrawna

Jak gotujemy kaszę jaglaną aby była smaczna?

Gdy gotujemy kaszę jaglaną stosujemy zasadę 1:2 , na którą możecie znaleźć przepis ze zdjęciami tutaj. Jednak zanim kaszę zaczniemy gotować należy ją najpierw lekko uprażyć w suchym garnku (dosłownie 2-3 minuty, musi zapachnieć orzechami) i szybko przelać wrzątkiem. Następnie płuczemy ją w zimnej wodzie i gotujemy. Ta metoda gwarantuje, że pozbędziemy się goryczki.




Jaglanka Śniadaniowa z Owocami i Cynamonem *


Na dwie porcje:


1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej ugotowanej powyższą metodą
250ml mleka półtłustego (1/2 Healthy Extra A lub 3 syns na osobę)
1 jabłko, starte
słodzik do smaku
1 łyżeczka cynamonu
świeże owoce
opcjonalnie: płaska łyżka ziaren chia (0.5 syn), 10g jagód goji (1.5 syn), 10g All Bran Original (1 syn)

Ugotowana kaszę zalewamy mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu aż kasza wchłonie mleko i stanie się kremowa. Do kaszy dodajemy słodzik, cynamon i starte jabłko (jeżeli używamy dodajemy teraz również ziarna chia i jagody goji). Przekładamy do słoika lub plastikowego pudełka i wkładamy na noc do lodówki. Rano przekładamy do miseczek, dekorujemy owocami, ewentualnie posypujemy chrupiącymi płatkami All Bran.


*Syns: 1/2 healthy extra A na porcję lub 3 syns/ dodatkowe 1.5 syns za chia,goji i All Bran








piątek, 17 października 2014

Zapiekanka Curry i czwartkowe ważenie .

W tym tygodniu na ważeniu nie najgorzej mi poszło, ale też nie nadzwyczajnie...-1 lbs. Nie jest to nic, ale mogłoby być zawsze lepiej, tym bardziej, że byłam bardzo grzeczna, i trzymałam się limitu synsów. Jednak nie martwię się zbytnio - w końcu spadek to spadek! Widzę przecież jak waga co raz bardziej przypomina tę z przed ciąży.

Dzisiaj na spotkaniu mieliśmy tzw Christmas Party...wiem, tragicznie wcześnie! Ale gra motywacyjna prowadzona przez konsultantke bardzo mi się spodobała. Musieliśmy po prostu napisać jaki prezent chcemy sobie sami sprawić na Święta. A oto mój prezent! 





Bardzo realny zresztą, bo jestem tuż, tuż! Już nawet w niektóre spódnicę się mieszczę, Ale jeansów jeszcze nie zapnę. To zdjęcie ustawiłam sobie jako tapetę w telefonie, aby sobie o tym prezencie/postanowieniu regularnie przypominać :)

W ostatnim tygodniu byłam bardzo leniwa - praktycznie nic nowego nie ugotowałam, tylko sięgałam do mojej bezdennej zamrażalki. Tak więc na obiad mieliśmy spaghetti bolognese, gołąbki, leczo. Oczywiście wszystko bez synsów! Wszystkie te potrawy są bardzo smaczne i niczym nie odbiegają od ich pełnotłuszczowych wersji, jednak po tygodniu takiego jedzenia zawsze mam ochotę wypróbować nowe przepisy. Dlatego dzisiaj zrobię polecany przez wielu Curry Loaf, czyli zapiekankę curry.

Przepis jest bardzo prosty, ale niestety produkty na niego są dostępne tylko w UK. Co ważne, Curry Loaf nie ma synsów, a jemy go na zimno, jako przekąskę, czy jak ja dzisiaj,na kolację z sałatą. 






Curry Loaf / Zapiekanka Curry *


1 puszka Chickpea Dhal (tylko Asda i Tesco są Free) 



1 paczka ryżu smakowego Batchelor's (przyrządzamy go wg przepisu na opakowaniu) 

dodatkowe przyprawy: np łyżeczka wędzonej papryki, lyżeczka kuminu, płatki chilli

4 jajka

Wszystko mieszamy, wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią i pieczemy przez 40 -45

minut w 180 stopniach.

* syns - 0