Produkty Free i Superfree to kręgosłup
diety Slimming World. Na nich głównie opiera się nasze odżywianie
i one stanowią podstawę wszystkich posiłków. Posiłki
przyrządzamy z tych produktów BEZ UŻYCIA TŁUSZCZU (jednak możemy
stosować zamiennik oliwy tzw FRY LIGHT).
Produkty Superfree MUSZĄ stanowić
przynajmniej 1/3 naszego talerza przy każdym posiłku w stosunku do
produktów Free. I pamiętajmy, że na Slimming World jemy bez ograniczeń., Jemy zawsze GDY jeśmy głodni i KIEDY jesteśmy głodni. Nawet jak jest to
środek nocy. Na Slimming World nie wolno się głodzić, najadamy
się do syta. Jemy przynajmniej 3 duże posiłki (śniadanie jest
koniecznością aby podkręcić metabolizm) i podjadamy kiedy chcemy
i ile chcemy. Przekąski z produktów Free i Superfree są
nieograniczone!
SUPERFREE - do tej grupy zaliczają się
świeże i mrożone warzywa (z wyjątkiem zimniaków, kukurydzy,
zielonego groszku , które ze względu na dużą ilość skrobii
zaliczamy do grupy Free) i owoce (oprócz rozrobnionych, puree, z
puszki, z kompotu lub suszonych, które mają wartość syn) .
Pokarmy z tej grupy możemy jeść bez
żadnych ograniczeń. Owoce i warzywa muszą
stanowic min. 1/3 naszej diety i talerza przy każdym głównym
posiłku. Ta zasada jest jedną z głównych zasad Slimming World i
nie można jej pominąć gdyż dieta inaczej nie będzie działać.
Produkty Superfree to produkty supersatysfakcjonujące ale bardzo
niskie w ładunek kaloryczny, dzięki czemu jedząc je obniżamy
wartość kaloryczną każdego posiłku oraz zmniejszamy nasz apetyt
na bardziej kaloryczne produkty.
FREE - do tej grupy zaliczają się węglowodany , chude mięso , drób, chude wędliny i ryby , chudy nabiał, jaja oraz przyprawy . Produkty z tej grupy powinny stanowić maksymalnie 2/3 posiłku (talerza). Poniżej znajdziecie dokładne listy produktów które zaliczamy do grupy free. Pamiętajmy, że produkty Free możemy jeść bez ograniczeń.
Węglowodany
-ziemniaki (pieczone bez tłuszczu,
gotowane, gniecione itp )
-makarony (białe, razowe, jajeczne)
-kasze (oprócz manny i kukurydzianej)
-komosa
-noodle
Mięso i Drób – mięso musi być
oczyszczone ze wszelkiego widocznego tłuszczu i skóry. Mięso i
drób przyrządzamy bez dodatku tłuszczu (pieczemy, dusimy,
parujemy, grillujemy, smażymy na FryLight lub suchej patelni)
-chude mięso mielone (max 5% tłuszczu)
- kurczak, indyk, kaczka
-chuda wieprzowina tj schab czy szynka
-chuda wołowina
-podroby (wątroba, nerki, flaki)
Wędlina – chuda wędlina nie ma
widocznego tłuszczu i zawiera mniej niż 5% tłuszczu (gdy wędlina
jest przetworzona)
-wędlina drobiowa (ale nie kabanosy
lub parówki)
-szynka chuda
-polędwica sopocka
-polędwica łososiowa
-schab pieczony jako wędlina
Ryby i Owoce Morza
-ryby pieczone, gotowane,
duszone, smażone bez tłuszczu, grillowane (domowa ryba po grecku,
ryba w galarecie etc)
-ryby wędzone
-ryby w puszkach w sosie własnym lub sosie pomidorowym
-owoce morza
-ryby wędzone
-ryby w puszkach w sosie własnym lub sosie pomidorowym
-owoce morza
Nabiał (oprócz mleka i serów
żółtych) – chudy, 0%, Fat Free
- polski twaróg chudy
-twarożek wiejski 0%
-quark (tylko w UK)
- serek homogenizowany 0%
-jogurt naturalny 0%
-jogurt owocowy – musi być 0% lub
Fat Free i nie może być słodzony cukrem
Jaja
-jajecznica smażona na fry light
-jaja na miękko
-jaja na twardo
-jaja w koszulkach
-omlet z jajek
Warzywa strączkowe suszone/ z puszki
-fasola
-groszek/groch
-ciecierzyca
-soczewica
-kukurydza (z puszki i świeża)
Produkty wegetariańskie
- tofu
- Quorn
Produkty wegetariańskie
- tofu
- Quorn
Przyprawy i Inne
-Fry Light (zamiennik oleju –
dostępny w UK, w Polsce w sklepach internetowych)
-przyprawy
- zioła suszone i świeże
-kostki rosołowe
-ocet
-sos sojowy
-słodzik
-żelatyna
-herbata i kawa
-napoje gazowane typu light (cola
light/zero)
-woda mineralna
-musztarda francuska Dijon
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuń