Lato w pełni. Anglię zalewa fala upałów. Ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę przy takiej pogodzie to włączenie piekarnika. Więc co robimy???? LODY! Pyszne barrrrdzo czekoladowe lody, a raczej sorbet, gdyż w liście składników brakuje śmietanki, mleka czy jajek. Oznacza to,że redukujemy kalorie (i synsy). Również zamieniłam cukier na słodzik, ale jeżeli nie używamy słodzików to można dodać cukier (jeżeli jesteśmy na Slimming World to musimy policzyć za cukier synsy)
Czy mieliście kiedyś szansę spróbować prawdziwych włoskich ''gelato''? Lekkie, ale kremowe, a w smaku magicznie intensywne. Nie potrzebują żadnych dodatków typu bita śmietana czy polewa. Chłodzą w upały, ale nie zemdlą od nadmiaru słodyczy. Tak właśnie smakuje ten sorbet czekoladowy. Zachwycający w swojej prostocie.
Nie jest to deser dla tych co lubią tylko łagodną, mleczną czekoladę. Sorbet czekoladowy nie ustępuje w smaku najbardziej wykwintnym czekoladowym truflom, czy tortom. Eksploduje smakiem gorzkiej czekolady. Nie można go zjeść dużo na jednym posiedzeniu (co oznacza niewielką konsumpcję synsów) , ale może się okazać, że zostaniecie przyłapani przy otwartej zamrażalce w środku nocy. Nie dajcie się zwieść niewinnie brzmiącemu słowu ''sorbet''! Ta wersja nie ma nic wspólnego z lekkim smakiem wodnego loda! Do tego przepisu powinno być załączone ostrzeżenie, gdyż jest wyjątkowo uzależniający, a jeżeli jesteście takim czekoholikiem jak ja, to ten sorbet będzie kontrolował Wasz umysł (i rękę w której trzymacie łyżkę) dopóki nie zniknie z zamrażalki.
Sorbet Czekoladowy*
Składniki:
555 ml ( 2 i 1/4 szkl.) wody
1 szklanka słodzika nadającego się do wypieków
75 g (3/4 szkl.) kakao w proszku (13.5 syns)
170g gorzkiej czekolady (70%) (56.5 syns)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotowanie:
W dużym garnku (musi być duży, inaczej sorbet może wykipieć) wymieszać 375 ml ( 1 i 1/2 szkl.) wody, cukier, kakao i sól. Zagotować mieszając, poczekać około 1 minuty od zagotowania (cały czas mieszając) i zdjąć z gazu.
Dodać gorzką czekoladę, mieszać aż się rozpuści, dodać wanilię i pozostałe 180 ml (3/4 szklanki) wody.
Ubijać mieszaninę blenderem przez około 30 sekund, aż utworzy się delikatna piana na powierzchni.
Schłodzić sorbet w lodówce (najlepiej przez noc), następnie przełożyć do maszyny do lodów.
O mamoooooo ! Coś dla takich maniaków jak ja, dorzuciłabym tylko jakieś owoce i byłoby idealnie !
OdpowiedzUsuńOoo!Owoce jak najbardziej!Na przykład wiśnie....w rumie ;)
Usuń