Jakiś miesiąc temu wyjęłam z dna
szafy bikini. Czas na kontrolę jakości! No tak, lato już w pełni
a ja jeszcze nie sprawdziłam co się dzieje pod odzieżą
wierzchnią po zimie.
Ok , wcisnęłam się!...ale odbicie w
lustrze co najmniej mnie nie zadowoliło!
To była długa zima
wypełniona nie do końca odchudzającymi gulaszami, curry i brakiem
ruchu. Wskoczyłam na wagę a tu dodatkowe 6kg. Na pewno 6,
sprawdzałam baterie w wadze dwa razy aby się jeszcze upewnić czy wredna
maszyna mnie nie oszukuje!
Po tym dewastującym odkryciu
zarządziłam w naszym domu akcję 'Gubię Boczki na Lato', czyli wracamy do podstawowych zasad Slimming World. Mam swój
sprawdzony sposób na zdrowe gubienie tłuszczyku (diety cud to nie
moja bajka)...nazywa sie Slimming World. Główne przykazanie to unikać produktów
wysoko-tłuszczowych, białej mąki cukrów (zasady znajdziecie tutaj).
Ale jak świat długi i
szeroki, wszyscy wiemy, że znać zasady to jedno, a wytrwać przy
nich to już zupełnie inna historia więc mi również przytrafia się od mych sprawdzonych zasad odstąpić.
Lubię słodycze. A jedyny sposób aby
uniknąć chwili zapomnienia z tabliczką czekolady, to znalezienie
godnego jej odpowiednika w wersji light.
Moją sprawdzoną receptą
na zaspokojenie głodu cukrowego jest Sernik Chudzielec (3.5 syns na Slimming World). Praktycznie
bez mąki, na serku 0%, ze słodzikiem i mnóstwem owoców,
puszysty i kremowy. Szybko się go robi i jest pyszny. Idealny na niedzielę!
Sernik Chudzielec*
375 g twarogu kremowego 0% (np. Twaróg Delikatny President 0%, w UK quark)
300 g chudego serka wiejskiego (zmielonego blenderem na gładką masę)
4 jajka (żółtka oddzielone on białek)
1/2 szklanki słodzika do wypieków
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej (3.5 syns)
2 łyżeczki esencji z wanilii
skórka otarta z pół cytryny
ulubione owoce
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 C, niewielką tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać widelcem: twaróg, serek wiejski, cukier, żółtka jajek, wanilię, skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną (skrobię).
W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę.
Delikatnie mieszając dodać pianę do reszty składników.
Przełożyć płynne ciasto do formy. Piec przez ok 40 min (powinien być całkowicie ścięty i przypieczony na brzegach). Ostudzić w otwartym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się opinią lub prześlij zapytanie!